Βίντεο ευαισθητοποίησης για την επαναφορά του πραγματικού εθίμου για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας.


Φέτος ας ρίξουμε το “σωστό” καραβάκι των ευχών στην Αγία Βαρβάρα.

Την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας ,προστάτιδας της Δράμας, μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στα θεμέλια του παλιού ναού, τα οποία βρίσκονται βυθισμένα στη λίμνη μπροστά από τον νέο Ναό της Αγίας Βαρβάρας , το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Το έθιμο δυστυχώς έχει εξελιχθεί με τα χρόνια σε μια περιβαλλοντική βόμβα για τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, διότι τα ξύλινα αυτοσχέδια καραβάκια μετατράπηκαν σε καραβάκια από φελιζόλ που καίγονται, ρυπαίνοντας με τοξικές ουσίες τα κρυστάλλινα νερά.

Έχει παρατηρηθεί ότι βιαστικοί ρίχνουν τα καραβάκια σε όλο το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όπου υπάρχει νερό ( Ατλαντίδα, Νησάκι, νησίδα με την σημαία κ.α ) διότι δεν έχουν την υπομονή να τα ρίξουν στον μοναδικό χώρο που πρέπει να ρίχνονται βάση του εθίμου . Αποτέλεσμα χημικές ουσίες από τα καμένα-λιωμένα φελιζόλ αλλά και μεγάλος όγκος φελιζόλ να ρυπαίνουν τις λίμνες αλλά και για χιλιόμετρα το ρέμα όπου ρέουν τα νερά από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

Παιδαγωγοί και γονείς ας ενημερώσουμε και ας προτρέψουμε όλα τα παιδιά να κατασκευάσουν ξύλινα , από φελλό ή ακόμη και χάρτινα καραβάκια και να τα ρίξουμε στο σωστό μέρος στο οποίο μπαίνει προστατευτικό πλέγμα ώστε να ταξιδέψουν τα καραβάκια μόνο προς τον βυθισμένο παλιό Ναό και είναι εύκολο τις επόμενες μέρες να συλλεχθούν και γιατί όχι να επαναχρησιμοποιηθούν την επόμενη χρονιά αλλάζοντας απλά το τμήμα με τις ευχές και τις ζωγραφιές.

Το έθιμο ας παραμείνει έθιμο κι όχι μια περιβαλλοντική καταστροφή του μοναδικού αυτού παρόχθιου πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.