Οργάνωση Διεθνούς Διημερίδας


To Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Δι.Πα.Ε.), σε συνεργασία με ιδρύματα και οργανισμούς από την Τουρκία (Artvin Coruh University), τη Μολδαβία (Eco-TIRAS International Association of River Keepers NGO), την Αρμενία (Young Foresters Union NGO) και τη Ρουμανία (Buzău-Ialomița Water Administration), υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IV της Ε.Ε. «Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» το έργο με τίτλο: «Προστασία ρεμάτων για μια καθαρή Μαύρη Θάλασσα με τη μείωση της ρύπανσης από ιζήματα και απορρίμματα με κοινά καινοτόμα εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου και πρακτικές που βασίζονται στη φύση» και ακρωνύμιο «Protect-Streams-4-Sea», BSB963. Στα πλαίσια του έργου, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος φιλοξένησε την Επιστημονική Διημερίδα στις 08-09 Δεκεμβρίου 2022 στη πόλη της Δράμας (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών).

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Επιστημονικής Διημερίδας στη πόλη της Δράμας (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών). Την πρώτη ημέρα, οι εταίροι του έργου και παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν γνώσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που βασίζονται σε καινοτόμες λύσεις (προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα και τη φύση για την από κοινού μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και των ρύπων για μια καθαρή Μαύρη Θάλασσα). Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και συντονιστής του έργου BSB963 Δρ. Γιώργος Zαΐμης, αφού χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε περιληπτικά το έργο. Η Δρ. Βαλασία Ιακωβόγλου (υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου και υπεύθυνη τομέα οικοτουρισμού στην Έδρα UNESCO Con-Ε-Ect) παρουσίασε τις δυνατότητες οικοτουριστικής εκμετάλλευσης μέσω των δράσεων του έργου. Ο Δρ. Πασχάλης Κουταλάκης (Γεωλόγος εξωτερικός συνεργάτης – έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό) παρουσίασε ποίκιλλες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών σε υδάτινους πόρους. Ο κ. Γεώργιος Γκιάτας (ερευνητής δασοπόνος) παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου και ακολούθησαν οι εταίροι από τις υπόλοιπες χώρες με τα αποτελέσματα στις δικές τους πιλοτικές περιοχές. Στην ημερίδα παρευρεθήκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος Δρ. Πέτρος Σαμαράς, ο κ. Φώτης Κιουρτσής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Μανόλης Χατζόπουλος, ο κ. Βασίλειος Καρύδας Πυροσβέστης-Ανακριτικός Υπάλληλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, εκπρόσωποι από το Δασαρχείο Καβάλας, ο κ. Ιορδάνης Κασαπίδης ως διευθύνων σύμβουλος της Α.Μ.Κ.Ε. Roots και πλήθος φοιτητών και πολιτών από τις περιοχές της Δράμας, των Σερρών και της Καβάλας.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην ελληνική πιλοτική περιοχή, τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αγγίτη, η οποία βρίσκεται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Συγκεκριμένα οι εταίροι επισκέφθηκαν τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, το ρέμα της Καλλιφύτου, τα ρέματα στην περιοχή της Μαυρολεύκης, το Φράγμα Αγγίτη στη Συμβολή Σερρών, το σπήλαιο της Αλιστράτης, το Φαράγγι του Αγγίτη, το Παγγαίο Όρος με την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και τέλος τον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών.

Την διημερίδα δημοσίευσε και στην επίσημη σελίδα του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), www.fao.org καθώς ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (5 Δεκεμβρίου) και στη Διεθνή Ημέρα Βουνών (11 Δεκεμβρίου). Η διοργάνωση και η υλοποίηση της Επιστημονικής Διημερίδας έγινε από την Α.Μ.Κ.Ε. Roots.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της διημερίδας, στη φιλοξενία, μετακίνηση και διασκέδαση των συμμετεχόντων καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.