Πρόταση για την κατάπτωση στην περιοχή 19ης Μαΐου στη Δράμα


Προσφάτως παρατηρήσαμε την κατάπτωση όγκου εδάφους στα πρανή της γέφυρας στην περιοχή της 19ης Μαΐου . Το συμβάν αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και οφείλεται στην απότομη κλίση που έχει το πρανές, στο είδος του εδάφους και στη μη ύπαρξη ικανοποιητικής βλάστησης ώστε να συγκρατεί το έδαφος με τις ρίζες των φυτών. Ο καθένας μας θα σκεφτόταν πρωτίστως «ας υψώσουμε το υπάρχον τοιχίο». Αυτό πέραν του ότι θα ήταν αντιαισθητικό, (ένα τοίχος 6 μέτρων), το πρόβλημα θα ήταν ότι θα έπρεπε να μειωθεί το πλάτος του δρόμου σε εκείνο το σημείο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λόγω της υπόγειας τάφρου, που περνάει από την περιοχή, δεν γνωρίζουμε αν θα άντεχε το βάρος του νέου μεγαλύτερου τοιχίου αντιστήριξης.Επίσης το τοίχος δεν μειώνει τη διάβρωση αλλά συγκρατεί τα φερτά υλικά ωσότου αυτό κορεστεί. Στη συνέχεια, με την πλήρωση του, τα φερτά υλικά (τα χώματα, οι πέτρες κλπ.) θα έκανα πάλι την εμφάνιση τους στο οδόστρωμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρει και μια άλλη συνήθης πρακτική όπως τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ).
Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μεθόδους στερέωσης εδαφών, οι οποίες πέραν του ότι έχουν αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα (δηλαδή προστατεύουν την μείωση το εδάφους) είναι αξιόπιστες και σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικότερες από τις συμβατικές μεθόδους.Επιπλέον, έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση μας προς τους αρμόδιους φορείς της πόλης είναι να εξετάσουν την εκδοχή που προτείνουμε παρακάτω . Πιο συγκεκριμένα, ένα τρισδιάστατο, μόνιμο, ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ελέγχου της διάβρωσης που παρέχει επιφανειακή ενίσχυση και συγκράτηση του εδάφους ώστε να μειωθεί ή και να διακοπεί η διάβρωση. Επιπλέον, προωθεί την ανάπτυξη της βλάστησης σε απότομα πρανή και σε περιοχές με υψηλές ταχύτητες ροής ύδατος. Με την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλέων δέντρων που έχουν γυμνωθεί οι ρίζες τους και τον συνδυασμό, γεωπλέγματος και γεωσυνθετικού στην προβληματική περιοχή της 19ης Μαΐου μπορούμε να έχουμε μια άμεση λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η απορρόφηση της κινητικής ενέργειας των διαβρωτικών στοιχείων (βροχή, αέρας), η σταθεροποίηση του επιφανειακού εδάφους και η δημιουργία πάνω στο γεωπλέγμα πολυάριθμων μικροφραγμάτων. Επίσης, είναι δυνατή η συγκράτηση σπόρων και υλικών υδροσποράς ακόμη και σε εδάφη μεγάλης κλίσης, με αποτέλεσμα το επιτυχές φύτρωμα των σπόρων. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διείσδυση του νερού στο έδαφος συγκρατώντας την υγρασία, ευνοώντας την εκβλάστηση των σπόρων, το ρίζωμα και την καλή ανάπτυξη της χλόης. Έτσι θα έχουμε μείωση της διάβρωσης και ένα νέο πράσινο σημείο στην πόλη μας. Μαζί με την χλόη σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να φυτευτούν και αρωματικά πολυετή φυτά (Δεντρολίβανο έρπον, έρπον θυμάρι, λεβάντα κ.α.), ώστε να καλυφθεί και η δυσοσμία που έχει η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες .



Warning: Failed loading Zend extension 'xdebug.so' (tried: /usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20230831/xdebug.so (/usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20230831/xdebug.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20230831/xdebug.so.so (/usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20230831/xdebug.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0

Warning: PHP Startup: uploadprogress: Unable to initialize module Module compiled with module API=20180731 PHP compiled with module API=20230831 These options need to match in Unknown on line 0

Warning: PHP Startup: Invalid date.timezone value 'Ευρώπη / Λονδίνο', using 'UTC' instead in Unknown on line 0