Our news


  • Οι ενημερωτικές πινακίδες στο δασικό μονοπάτι του Γρανίτη δέχθηκαν την φροντίδα των εθελοντών της Roots

    Οι ενημερωτικές πινακίδες στο δασικό μονοπάτι του Γρανίτη δέχθηκαν την φροντίδα των εθελοντών της Roots

    Με 2 δράσεις ολοκληρώθηκε το ”φρεσκάρισμα” στο δασικό περιβαλλοντικό μονοπάτι του Γρανίτη.

    Στην πρώτη δράση

    🪚⚒️🧰Αναστυλώσαμε αρκετές ενημερωτικές πινακίδες με μεταλλικά και ξύλινα υποστυλώματα, σε πολλές από αυτές αναπληρώσαμε και τις μεταλλικές βίδες που έλειπαν. Επίσης μετακινήσαμε ενα δέντρο το οποίο είχε πέσει πάνω στο κιόσκι στο εξωκλήσι της Παναγιάς.

    🚯Το μοναδικό αρνητικό, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, τα σκουπίδια που αφήνουν οι “φυσιολάτρες” τα οποία μπορούν άνετα να τα πάρουν μαζί τους και να τα πετάξουν στους κάδους εντός του χωριού .

    Στη δεύτερη δράση

    έγινε αναστύλωση όσων πινακίδων είχαν μείνει από την προηγούμενη δράση μας.

    Όλο το δασικό-περιηγητικό μονοπάτι του Γρανίτη ,έχει πλέον όλες τις ενημερωτικές-εκπαιδευτικές πινακίδες του όρθιες.

    ✂️ Έγινε ήπιο κλάδεμα με ψαλίδι όλων των μικρό κλάδων αλλά και των βάτων τα οποία βρίσκονταν εντός του μονοπατιού, επίσης έγινε καθαρισμός από βλάστηση και γύρω από τα παγκάκια και τέλος έγινε αναστύλωση της πινακίδας έξω απο το Ξωκλήσι της Παναγιάς

    Στην επόμενη δράση μας, θα γίνει καθαρισμός όλων των πινακίδων από ρύπους και καθαρισμός απο φύλλα και βλάστηση του πλίνθινου μονοπατιού που ανεβαίνει στο Ξωκλήσι της Παναγιάς.

    Στη δράση συμμετείχαν μέλη και εθελοντές της Roots

    👨‍👩‍👦‍👦Και οι μικροί εθελοντές μας, ηλικίας 5 έως 10 ετών

    Κωνσταντίνος, Πάτροκλος και Γιώργος .

    ✅️Το δασικό μονοπάτι είναι έτοιμο και καθαρό για όλους, μικρούς και μεγάλους και η διαδρομή του είναι περίπου 1.600 μέτρα.

    Το τελείωμα του μονοπατιού βγάζει σε δασικό κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην αρχή του μονοπατιού και η διαδρομή είναι 1.400 μέτρα, φυσικά υπάρχει και η επιλογή να γυρίσεις πίσω πάλι μέσω του δασικού μονοπατιού και πιστέψτε θα δείτε μια άλλη διαδρομή κι ας είστε στο ίδιο μονοπάτι.

  • Καλά Χριστούγεννα κι ένα 2024 γεμάτο Υγεία και αισιοδοξία

    Καλά Χριστούγεννα κι ένα 2024 γεμάτο Υγεία και αισιοδοξία

    MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR

  • Εκδήλωση «Ανακάλυψε τον δικό σου Υπερήρωα»

    Με αφορμή το βιβλίο της Νηπιαγωγού Μάγδας Ρούπα
    «Ο δικός μου Υπερήρωας», η Α.Μ.Κ.Ε ROOTS και οι Eκδόσεις iWrite σας προσκαλούν
    στην Εκδήλωση «Ανακάλυψε τον δικό σου Υπερήρωα».

    Οι τέχνες του Κουκλοθέατρου, της μουσικής και του τραγουδιού από μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δράμας θα ξυπνήσουν τους Υπερήρωες που έχουμε μέσα μας.

    Άλλωστε όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
    Στη ζωή μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες δύσκολες στιγμές όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα υγείας. Για αυτές τις καταστάσεις, το βιβλίο μάς προτρέπει να ψάξουμε και να βρούμε μέσα μας κάτι που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά ο δικός μας Υπερήρωας.
    Ήρθε η ώρα λοιπόν να τον γνωρίσουμε, να τον αγαπήσουμε, να τον κρατήσουμε σφιχτά από το χέρι και να αγωνιστούμε παρέα μέχρι να βγούμε νικητές. Να αντιμετωπίσουμε παρέα τη μπόρα και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί από ποτέ στην καθημερινότητά μας. Να θαυμάσουμε το υπέροχο ουράνιο τόξο με αισιοδοξία και χαμόγελο!
    Ένα παιδικό βιβλίο που μας θυμίζει ότι αρκεί να “κοιτάξουμε μέσα” μας και σίγουρα θα βρούμε όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να υπερνικήσουμε κάθε δυσκολία!
    Αξίζει να είμαστε όλοι εκεί

  • Δράση αγάπης, για τους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας.

    Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο καταπράσινο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα πραγματοποιήθηκε η δράση “yoga for a cause” από το Yoga Travellers Home σε συνεργασία με τον σύλλογο Ο τοίχος της καλοσύνης- Δράμα ,που σκοπό είχε τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας . Η Roots βρέθηκε σε αυτή την γεμάτο αγάπη δράση, προσφέροντας εμφιαλωμένα νερά τα οποία θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προκλήσεις και καλές πρακτικές

    Την Τρίτη 05-09-2023 η Roots συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση του Short and Green, στον όμορφο κήπο του Μαρμάρινου Αρχοντικού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με θέμα “ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προκλήσεις και καλές πρακτικές”.


    Η πρόεδρος της Roots κ.Ιακωβόγλου Βαλασία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις που πραγματοποίησε η Roots, για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές μας δράσεις.

    Την εκδήλωση συντόνισε ο επιμελητής του Διαγωνιστικού Short and Green κ. Βασίλης Τερζόπουλος, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν η εκπρόσωπος του Europe Direct του γραφείου της Π.Ε. Δράμας κα. Στέλλα Ανδριοπούλου, ο κ. Γιώργος Παρασκευιώτης καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Γεώργιος Τσιαντόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Κώστας Βιδάκης, Φωτογράφος φύσης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΥΚΛΩΨ και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Δασολογίας Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

    Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων: Οικολογική Κίνηση Δράμας, Ένωση Κυριών Δράμας, International Forum of Perfomans Art, Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, Μέριμνα Ποντίων Κυρίων και πλήθος ενδιαφερόμενων.

  • Διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Νευροκόπι στα πλαίσια της έρευνας με τίτλο “Οχυρό αντί πλημμύρας” μεταξύ Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και εργαστηρίου GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Δι.Πα.Ε.

    Την Παρασκευή 30/06/2023 πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Η ομάδα του εργαστηρίου GERi Lab, το οποίο ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγ. Γεώργιο Ζαΐμη παρουσίασαν τα αποτελέσματα της προγραμματικής έρευνας “Οχυρό αντί πλημμύρας” με τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Σύριζα Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχν.έργων και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σιουμάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευθέριος Ταμπουρίδης και Γεώργιος Θεοδωρίδης, υπάλληλοι υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας καθώς και κάτοικοι της περιοχής. https://www.facebook.com/profile.php?id=100066961449145

  • Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Δράμα.

    Η Roots σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Επιστημών Φυσικού Περιβάλλοντος (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος) φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Προστασία των υδάτινων πόρων με λύσεις βασισμένες στη φύση» «PS4S-2023» στις 24-26 Μαΐου 2023, στην πόλη της Δράμας (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών). Η 3ήμερη εκδήλωση είχε περισσότερους από 250 συμμετέχοντες , από 7 διαφορετικές χώρες (Ρουμανία, Μολδαβία, Αρμενία, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία). Υπήρξαν περισσότερες από 40 παρουσιάσεις!

    Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην ελληνική πιλοτική περιοχή, τη λεκάνη του ποταμού Αγγίτη, που βρίσκεται εντός των Περιφερειακών Ενότητας Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Ειδικότερα, οι φιλοξενούμενοί μας επισκέφθηκαν τις πηγές του Πάρκου Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, τον Αγγιτή ποταμό, το Παγγαίο όρος, την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Χριστού στην Πρώτη Σερρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, τον Τάφο Καστά, το Λέοντα της Αμφίπολης, το Δέλτα του Στρυμόνα – A Natura 2000 Προστατευόμενη Περιοχή, το Λιμάνι Αμφίπολης – Στρυμονικό Κόλπο και τη Παραλία Οφρυνίου.

    Τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι και οι συμμετέχοντες του έργου μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν γνώσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βασισμένες σε καινοτόμες λύσεις (οικοσύστημα και προσεγγίσεις βασισμένες στη φύση για από κοινού μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και των ρύπων για μια καθαρή Μαύρη Θάλασσα).

    Οι συνεργάτες του έργου BSB963 (Δρ. Γιώργος Ζαΐμης, Δρ. Βαλασία Ιακωβόγλου, Δρ. Πασχάλης Κουταλάκης, κ. Γεώργιος Γκιατάς, κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, κα Αναστασία Σαββοπούλου, κ. Γεώργιος Παγώνης, κ. Τύχων Παράσογλου, Δρ. Μαρία Μαρινέσκου, Δρ. Αλίνα Κωνσταντίν, Δρ. Οάνα Ριστέα, Δρ. Μουσταφά Τουφεκτσιόγλου, Δρ. Μεχμέτ Γιαβούζ, Δρ. Αχμέτ Ντουμάν, κα. Luiza Gevorgyan, Dr. Narek Harutyunyan, Dr. Ilya Trombitsky, Dr. Roman Corobov, κυρία Olga Crivova) παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου με επίκεντρο κάθε πιλοτική περιοχή. Τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι του έργου και οι συμμετέχοντες κοινοποίησαν επίσης αποτελέσματα από τις πιλοτικές περιοχές. Η ημέρα αυτή όμως επικεντρώθηκε κυρίως στις παρουσιάσεις φοιτητών και άλλων ερευνητών για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων (κ. Κωνσταντίνος Κρικόπουλος, κ. Θεόδωρος Κλεπουνσιώτης, κ. Αθανάσιος Φαλλιάς, κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, κα Νίνα Γαβριηλίδου, κ. Κώστας Καλαϊτζής και κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος).

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ (Αντιπεριφερειάρχης Δράμας), ο κ. Δήμος Βίτσιος (Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφίπολης),η κ. Θεανώ Τζιουβανούδη (Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αμφίπολης), εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας Σερρών (Ευαγγελία Παπαφιλίππου-Πέννου και Φίλιππος Καραζουλίδης) ,αξιόλογοι βασικοί ομιλητές ο Καθηγητής Πέτρος Σαμαράς (Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος), ο κ. Φώτης Κιούρτσης (Διεύθυνση Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο κ. Θεόδωρος Αμπελίδης (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας), ο Αν. Καθηγητής Γιώργος Μαλλίνης (Σχολή Αγροτικής και Τοπογραφικής Μηχανικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου (Τμήμα Ερευνών & Γεωπληροφορικής Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο), ο καθηγητής Jose Luis Garcia (Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Μαδρίτης, Ισπανία), ο Δρ Igor Povar και ο Δρ Petru Spataru (Ινστιτούτο Χημείας, Κρατικό Πανεπιστήμιο Μολδαβίας, Μολδαβία), η κ.Seqil Yurdakul Erol και η κ.Gizem Şahin (Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης-Cerrahpasa, Türkiye), ο Δρ. Mimar Sinan Özkaya (Περιφερειακός Διευθυντής Δασών Artvin, Γενική Διεύθυνση Δασών, Türkiye), ο κ. Βασίλειος Καρύδας (Πυροσβέστης-Ερευνητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών), ο κ. Ιορδάνης Κασαπίδης (διευθύνων σύμβουλος Α.Μ.ΚΕ. Roots ), η κ. Αλκμήνη Παπαϊωάννου και ο κ. Χαράλαμπος Τσουρουκίδης (Α.Μ.Κ.Ε. Οψόμεθα εις Φιλίππους) και φοιτητές και πολίτες από τις περιοχές Δράμας, Σερρών και Καβάλας.

    Το συνέδριο δημοσιεύθηκε στις επίσημες ιστοσελίδες της Europark Federation και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, καθώς ήταν αφιερωμένο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων “Building on our roots” (24 Μαΐου) όσο και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος “Solutions to plastic pollution” (5 Ιουνίου).

    Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από την Α.Μ.Κ.Ε. Roots.

  • Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στο Παλιό Ρολόι στην πόλη της Δράμας, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ζωής Χατζηγεωργίου

    «Απόντες του μεθοδευμένου»

    Για το βιβλίο και την ποιήτρια μίλησαν οι:

    – Γιούλη Μυλωνά, φιλόλογος

    – Γιάννης Σισμανίδης, φιλόλογος

    Επιλεγμένα ποιήματα διαβάστηκαν απο την

    performer και φιλόλογο Κατερίνα Μανούση και τους μαθητές Λυκείου Μαρίνα, Βαγγέλη και Θεανώ.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Α.Μ.Κ.Ε. Roots και του Βιβλιοπωλείου ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ.

  • Πρόσκληση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

    Αγαπητοί

    To Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (lHU-SARF), ως Επικεφαλής Εταίρος και σε συνεργασία με ιδρύματα και οργανισμούς: από την Τουρκία (Artvin Coruh University), τη Μολδαβία (Eco-TIRAS International Association of River Keepers), την Αρμενία (Young Foresters Union NGO) και τη Ρουμανία (Buzău-Ialomița Water Administration), υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IV της Ε.Ε. «Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» το έργο με τίτλο: «Προστασία ρεμάτων για μια καθαρή Μαύρη Θάλασσα με τη μείωση της ρύπανσης από ιζήματα και απορρίμματα με κοινά καινοτόμα εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου και πρακτικές που βασίζονται στη φύση» και ακρωνύμιο «Protect-Streams-4-Sea», BSB963. Η ελληνική περιοχή μελέτης ( λεκάνη Αγγίτη )  περιελάμβανε τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών.

    Μία από τις κύριες δραστηριότητες επικοινωνίας, που περιγράφονται σε αυτό το έργο, είναι η διοργάνωση ενός Διεθνούς Εμβέλειας Επιστημονικού Συνεδρίου (International Conference)  για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου .

    Στα πλαίσια του έργου, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος φιλοξενεί το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Protecting water resources with nature-based solutions (PS4S-2023)» 

    στην πόλη της Δράμας (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών). 

    Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (24 Μαΐου 2023) και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 (5 Ιουνίου 2023).

    Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην κεντρική εκδήλωση του έργου Protect-Streams-4-Sea που θα πραγματοποιηθεί 

    την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 

    στις 10:00 π.μ.

    στο αμφιθέατρο της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών στην Δράμα ( πρώην κτίριο Δασοπονίας & Δ.Φ.Π.) 

    πατήστε εδώ για την τοποθεσία

    Ανυπομονούμε να σας δούμε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο! 

    Η εγγραφή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

    Σε συνδιοργάνωση με την Roots Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία .

  • Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2023) στη Δράμα

    Η Roots μαζί με το εργαστήριο του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος GERi Lab και τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος ProtectStreams4Sea καθηγητή κ. Ζαΐμη, οργάνωσαν συμβολικό καθαρισμό στο άλσος του Δημοτικού Γυμναστηρίου Δράμας το γνωστό σε όλους μας “Δασάκι”. Μερίδα φοιτητών της Δασολογίας και εθελοντές καθάρισαν το άλσος, αλλά και το διερχόμενο ρέμα το οποίο καταλήγει στην πλακοσκεπή οδό της 19ης Μαΐου, απο αρκετά κιλά απορρίμματα. Στη δράση παρευρέθηκε και βοήθησε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης . Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν. Τα απορρίμματα στο τέλος της δράσης μοιράστηκαν σε διάφορους κάδους της περιοχής (εντός τους) για την διευκόλυνση της αποκομιδής τους απο το Δήμο Δράμας.