-
Πρόταση για την κατάπτωση στην περιοχή 19ης Μαΐου στη Δράμα
Προσφάτως παρατηρήσαμε την κατάπτωση όγκου εδάφους στα πρανή της γέφυρας στην περιοχή της 19ης Μαΐου . Το συμβάν αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και οφείλεται στην απότομη κλίση που έχει το πρανές, στο είδος του εδάφους και στη μη ύπαρξη ικανοποιητικής βλάστησης ώστε να συγκρατεί το έδαφος με τις ρίζες των φυτών. Ο καθένας μας θα σκεφτόταν πρωτίστως «ας υψώσουμε το υπάρχον τοιχίο». Αυτό πέραν του ότι θα ήταν αντιαισθητικό, (ένα τοίχος 6 μέτρων), το πρόβλημα θα ήταν ότι θα έπρεπε να μειωθεί το πλάτος του δρόμου σε εκείνο το σημείο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λόγω της υπόγειας τάφρου, που περνάει από την περιοχή, δεν γνωρίζουμε αν θα άντεχε το βάρος του νέου μεγαλύτερου τοιχίου αντιστήριξης.Επίσης το τοίχος δεν μειώνει τη διάβρωση αλλά συγκρατεί τα φερτά υλικά ωσότου αυτό κορεστεί. Στη συνέχεια, με την πλήρωση του, τα φερτά υλικά (τα χώματα, οι πέτρες κλπ.) θα έκανα πάλι την εμφάνιση τους στο οδόστρωμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρει και μια άλλη συνήθης πρακτική όπως τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ).
Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μεθόδους στερέωσης εδαφών, οι οποίες πέραν του ότι έχουν αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα (δηλαδή προστατεύουν την μείωση το εδάφους) είναι αξιόπιστες και σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικότερες από τις συμβατικές μεθόδους.Επιπλέον, έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση μας προς τους αρμόδιους φορείς της πόλης είναι να εξετάσουν την εκδοχή που προτείνουμε παρακάτω . Πιο συγκεκριμένα, ένα τρισδιάστατο, μόνιμο, ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ελέγχου της διάβρωσης που παρέχει επιφανειακή ενίσχυση και συγκράτηση του εδάφους ώστε να μειωθεί ή και να διακοπεί η διάβρωση. Επιπλέον, προωθεί την ανάπτυξη της βλάστησης σε απότομα πρανή και σε περιοχές με υψηλές ταχύτητες ροής ύδατος. Με την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλέων δέντρων που έχουν γυμνωθεί οι ρίζες τους και τον συνδυασμό, γεωπλέγματος και γεωσυνθετικού στην προβληματική περιοχή της 19ης Μαΐου μπορούμε να έχουμε μια άμεση λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η απορρόφηση της κινητικής ενέργειας των διαβρωτικών στοιχείων (βροχή, αέρας), η σταθεροποίηση του επιφανειακού εδάφους και η δημιουργία πάνω στο γεωπλέγμα πολυάριθμων μικροφραγμάτων. Επίσης, είναι δυνατή η συγκράτηση σπόρων και υλικών υδροσποράς ακόμη και σε εδάφη μεγάλης κλίσης, με αποτέλεσμα το επιτυχές φύτρωμα των σπόρων. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διείσδυση του νερού στο έδαφος συγκρατώντας την υγρασία, ευνοώντας την εκβλάστηση των σπόρων, το ρίζωμα και την καλή ανάπτυξη της χλόης. Έτσι θα έχουμε μείωση της διάβρωσης και ένα νέο πράσινο σημείο στην πόλη μας. Μαζί με την χλόη σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να φυτευτούν και αρωματικά πολυετή φυτά (Δεντρολίβανο έρπον, έρπον θυμάρι, λεβάντα κ.α.), ώστε να καλυφθεί και η δυσοσμία που έχει η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες . -
Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού Δράμας
Μέλη της Roots AMKE παρευρέθηκαν στην πρώτη συνάντηση – συνεδρίαση της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Νομού Δράμας .
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Δράμας, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας διοργάνωσε συνάντηση – συνεδρίαση της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο «Κούρος».
Στόχος της συνάντησης ήταν η γνωριμία των εμπλεκόμενων στην τουριστική ανάπτυξη φυσικών προσώπων, φορέων και υπηρεσιών, η ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η συγκρότηση ομάδων εργασίας και η έναρξη του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Τουρισμού.
Στην συνάντηση έλαβαν μέρος διαδικτυακά, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Φραγκάκης αλλά και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Τσώνης . -
Καραβάκι των ευχών – Αγία Βαρβάρα Δράμας
Ας ρίξουμε φέτος το σωστό καραβάκι στα νερά της Αγίας Βαρβάρας.
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου τηρώντας το έθιμο,θα ρίξουμε κι εμείς το ξύλινο (κι όχι απο φελιζόλ ή πλαστικό) καραβάκι μας ,στέλνοντας το κερί μας στην Αγία Βαρβάρα ,στη λίμνη όπου βρίσκονται τα θεμέλια του παλαιού Ναού. Στη λίμνη τοποθετείται πλέγμα απο το Δήμο Δράμας στην έξοδο του νερού κρατώντας τα καραβάκια εντός της και μαζεύοντας τα την επόμενη μέρα απο τα συνεργεία . Με αυτό το τρόπο προστατεύεται το πάρκο και το ρέμα απο τη ρύπανση. ΠΡΟΣΟΧΗ να ρίξετε τα καραβάκια ΜΟΝΟ στη λίμνη μπροστά απο την εκκλησία .
-
Ρίζες που μας ενώνουν!
H ΑΜΚΕ Roots δεν θα μπορούσε να μην είναι μέλος της εθελοντικής οικογένειας Let’s do it Greece, τη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της Χώρας, που φυτεύει τις Ρίζες που μας ενώνουν. Let’s do it Greece